Editen? Wat doe je dan?

Regelmatig krijg ik de vraag: “Als je een bruiloft hebt gefilmd, wanneer heb je de film dan klaar? Na een week?” Hier moet ik dan altijd een klein beetje om lachen. Nee, binnen een week gaat mij dit niet lukken. Maar dit is wel een hele begrijpelijke vraag. Ík weet natuurlijk precies wat ik aan het doen ben tijdens het editen van een film, jullie niet. Maar na het lezen van deze blog weten jullie dat ook!

Selecteren van de beelden

Eerst begin ik met het knippen en selecteren van de beelden. Ik zet ze op volgorde zodat ik een goed overzicht heb van alle shots die ik heb gemaakt. Vaak heb ik in totaal ongeveer 2/3 uur aan beeldmateriaal, soms nog wel meer. Het selecteren van de beelden kost dus al veel tijd. Ik wil ervoor zorgen dat ik de mooiste beelden eruit kies en dat ik niks oversla.

* Ik bekijk de beelden (op een scherm die jullie niet kunnen zien in dit filmpje) en selecteer de stukken die ik wil gebruiken in de film. Ik sleep de beelden omhoog, zodat ik ze straks allemaal tegelijk kan selecteren en in een andere zogenaamde ‘sequence’ kan zetten.

Muziek

Na het selecteren van de beelden kies ik de muziek. De muziek onder een film is erg belangrijk, het moet goed bij de beelden passen. Daarom kies ik de muziek ná het selecteren van de beelden, zodat ik de sfeer van de beelden nog goed voor me heb. Vaak is het zo dat als ik de muziek hoor, ik meteen het verhaal voor me zie en dus zie hoe ik de beelden hierop kan plaatsen. Ik luister dan ook vaak de muziek met mijn ogen dicht. Soms heb ik dat ik úren naar muziek aan het zoeken ben en hét nummer maar niet kan vinden. Maar als ik hem dan heb gevonden, weet ik het meteen!

Audio

Wanneer ik geluid heb opgenomen, zoals bijvoorbeeld het voorlezen van de geloftes van het bruidspaar of de woorden van de BABS zet ik dit er ook onder. Deze woorden kunnen de beelden mooi ondersteunen en zorgen ervoor dat je helemaal wordt meegenomen in het verhaal. Ook zal ik achtergrondgeluiden gebruiken om onder de film te plaatsen. Denk hierbij aan geluiden zoals bijvoorbeeld het lachen van mensen, het waaien van de wind door de bomen, het klappen van de gasten of het klinken van de glazen tijdens het proosten.

Opbouwen

Nu ik alle beelden, alle audio en de muziek heb verzameld, is het tijd om de film op te bouwen. Dit gaat nooit op precies dezelfde manier, dit gaat eigenlijk vooral op gevoel. Elke bruiloft is anders, dus ook elke film is anders. Ik bekijk de beelden, ik hoor de muziek, ik luister naar de audio en dan zorg ik ervoor dat ik een verhaal in elkaar zet. Ik vind het belangrijk dat het fijn wegkijkt, dat je geboeid blijft. Daarom is de afwisseling in muziek, beeld en audio erg belangrijk.

* Zo ziet een teaser eruit in mijn tijdlijn die klaar is voor de kleurcorrectie. Ik verdeel de bruiloft in kleurtjes zoals je ziet. Het klaarmaken is bijvoorbeeld geel, de fotoshoot is oranje, de ceremonie is blauw enzovoorts. Zo heb ik het lekker overzichtelijk allemaal. Tijdens het editen en opbouwen zelf, ziet de tijdlijn er niet zo netjes uit hoor ;). Maar voordat ik met de kleurcorrectie aan de slag ga, zorg ik ervoor dat het er op deze manier uit ziet.

Grafische elementen

Na het opbouwen en het inmiddels 100 x controleren van de film, is het tijd voor de volgende stap: De grafische elementen. Denk hierbij aan titels aan het begin en aan het einde van de film. Deze titels bestaan vaak uit de namen van het bruidspaar en hun trouwdatum. Ik gebruik lang niet altijd titels, soms vind ik het simpelweg niet in het verhaal passen. Bruidsparen kunnen natuurlijk altijd aangeven of ze wel of geen titels willen, dan zorg ik ervoor dat de film hieraan voldoet!

Kleurcorrectie

Als alle beelden staan waar ze moeten staan, de muziek goed staat, de audio is geplaatst en de titels aanwezig zijn, is het tijd voor de kleurcorrectie. Tijdens de kleurcorrectie verhoog ik het contrast van de beelden, laat ik de kleuren nog meer stralen en zorg ik ervoor dat donkere beelden lichter worden gemaakt of andersom. Dit doe ik bij elke clip. En dit zijn er heel veel ;). Daarom neemt de kleurcorrectie ook heel veel tijd in beslag. Maar dit is zeker nodig, want ik film mijn beelden in een bepaald format. Dit format zorgt ervoor dat de beelden juist weinig contrast en kleur hebben. Waarom? Zo zit er meer “informatie” in de beelden. Dat wil zeggen dat je véél meer met deze beelden kunt doen, dan wanneer ik ze met veel contrast en kleur had gefilmd. Kijk maar naar de foto hieronder, links zie je hoe ik mijn beelden film, dus hoe ze uit mijn camera komen. En rechts is de clip ná de kleurcorrectie. Verschil he? De kleurcorrectie is echt de finishing touch!

Controleren

Nadat ik al deze stappen zorgvuldig ben langsgegaan, ga ik de film goed controleren. Wanneer ik niks tegen kom wat nog aandacht nodig heeft, stuur ik de film naar het bruidspaar op. Als het bruidspaar in kwestie geen op,- of aanmerkingen heeft, zet ik de films op een USB stick en stuur ik deze in een leuk pakketje op!

Zo, dat was een hele hoop informatie. Ik hoop dat het zo allemaal wat duidelijker is voor je. Heb je nog vragen? Laat het me gerust weten in de reacties hieronder!

Gaan jullie trouwen? Van harte gefeliciteerd! Ik ben erg graag aanwezig om jullie bruiloft vast te leggen!

2021-03-05T12:09:30+01:00november 14th, 2018|Storytime Media|0 Reacties

Deel deze pagina!

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant